2014. jún 07.

Amszterdam és Sárvár is a Hortobágyon van?

írta: dreamtravel
Amszterdam és Sárvár is a Hortobágyon van?

Már tavaly arról cikkezett  a brit The Telegraph című lap, hogy egyre több olyan hátizsákos turista van, aki utazásai során legszívesebben otthon hagyná (okos)telefonját csak azért, hogy egy kicsit hátra tudja hagyni a virtuális életet is. Néhány napja röppent fel a hír, hogy az angol kutatás alapján egy újszerű kísérletet hajtanak végre a sárvári fürdőben. Itt  WIFI mentes területet alakítanak ki azok számára, akik bátran merik vállalni, hogy telefon nélkül is lehet nyaralni. A Nyugat.hu világlátott (online)újságírója máris rúgott egyet azokba, akik kimerték mondani azt az eretnekséget, hogy internet nélkül is lehet élni. (Legalább nyaraláskor)

Az újságíró szerint:ezzel a briliáns "le a wifivel" dologgal a termálfürdő amúgy olyan technikailag köztudottan fejlett vidékekhez csatlakozott, mint a Hortobágy egyes részei, nagyobb nyírségi almások, bezárt borsodi szénbányák vagy egy-egy közepes őrségi erdő.

Nos, Londonban másképpen látják a dolgokat: TNT Travel Show utazási kiállítás stábjának egyik kutatása szerint a hosszabb ideig tartó külföldi utazást tervező 18-35 év közöttiek szívesen lemondanak arról, hogy mobilok vagy onlineok legyenek annak érdekében, hogy tartalmasan el tudják tölteni a nyarat. 

A kutatásban  1000 fiatalt kérdeztek meg.  A Blackberryvel rendelkező utazók 85, az iPhone-osok pedig 68 százaléka hosszabb nyaralás alatt  nem használja az (okos)telefonos alkalmazásokat, sokan nyaralás alatt a pokolba kívánják érintőképernyős kütyüiket és legszívesebben  otthon is hagynák azt. A londoni kutatásban szereplők  90 százaléka utazás közben szimpla  fényképezőgépet használ. Ezekkel ugyanis nincs macera!

Kevin Ellis, a TNT Travel Show vezérigazgatója a Telegraphnak korábban azt is elmondta: a többség valahol belül érzi, nem túl okos dolog az (okos)telefon nyomkodása miatt lemaradni az utazás élményeiről. 

Más kutatások is azt bizonyítják, hogy erősen függőek vagyunk. (Talán a sárvári kezdeményezésen ezért borult ki oly nagyon az online  újságíró. Nehéz az embernek szembenézni a függőséggel.)

Ha ezek után is idegesít valakit, hogy Sárváron van egy 5 négyzetméteres hely, ahol nincs WIFI, az sürgősen utazzon el Kaliforniába, Itt már a telefonfüggőségnek gyógyintézete is van. Brit kutatók 2008-ban azonosították a nomofóbiásokat (telefonfüggőket) azokat az embereket, akik idegességet tapasztalnak, amikor nincs hozzáférésük a mobil technológiához.

wifi.PNGAz üzletemberek 43 százaléka napi három óra munkát igyekszik beszúrni a nyaralás programjai közé.  Egy másik felmérés szerint: az emberek több mint  harmada viszi el az útra laptopját. Szakértők szerint, mindez összefügghet a munkahelyi leterheltségükkel. A kikapcsolni képtelenek 17 százaléka súlyos munkamániás: szeretteiket elhanyagolva a nyaralás alatt is naponta több mint három órát dolgoznak. Ezt egyébként a munkáltatók sem nézik jó szemmel, nekik kipihent munkaerőre van szükségük. Erről itt olvashatsz bővebben.

Egyébként a sárvári ötlet nem új, számos, jól felkészült reklámcsapattal dolgozó cég próbált már hasonló figyelemfelhívó kampányt indítani. Jó példa erre a Kit-Kat csokoládé akciója, amely ugyan a Nyugat.hu oldalán sosem volt olvasható, de a világ számos más online újságja tudósított az akcióról.

A kampány kidolgozói nem féltek attól, hogy egy ilyen akció után csökken majd a csokoládé eladási mutatója. Attól sem riadtak vissza, hogy felhívják a figyelmet arra, az online világon kívül is van élet! Nos, talán ez a bátor kiállás az oka annak, hogy a kampány számos díjat is kapott. Ez a bátor kampány ihlette ezt a filmet is:

Ha Hollandiában működött az ötlet, miért ne működhetne Sárváron is?! Persze lehet, hogy Amszterdam is a Hortobágyon van, ahogy azt a Nyugat.hu újságírója Sárvárról gondolja, mert egy 5 négyzetméteres területen nem lesz WIFI. Egy azonban biztos, ennek a vitának semmi értelme. Az internet világa ma már kikerülhetetlen. Csak okosan kell tudni használni. Legyünk akár Amszterdamban, a Hortobágyon vagy akár Sárváron!

Ha erre a fürdő rá tudja irányítani a figyelmet, akkor már megérte kialakítani a WIFI mentes övezetet! Egyébként internet ide vagy oda, a Hortobágy is jó hely a pihenni vágyóknak. A nyugati országrész lakóinak is csak ajánlani tudom!

Szólj hozzá