2015. jún 08.

Ha nem tudsz olvasni, biztos nem lesz Range Rovered

írta: dreamtravel
Ha nem tudsz olvasni, biztos nem lesz Range Rovered

Játszótereken hívták fel a figyelmet az olvasás és a munka összfüggéseire

Az elmúlt fél évszázadban 75 %-ról 95 %-ra nőtt a fejlett országokban azoknak a munkahelyeknek az aránya, ahová olvasás és írás tudás nélkül nem lehet bejutni. Éppen ezért, a szülőknek az információs társadalomban is komoly hangsúlyt kell fektetniük arra, hogy gyermekeik megszeressék a betűket. Mindez az alapvető feltétele annak, ha azt akarjuk jól fizető munkahelye legyen majd a gyereknek – többek között erre a tényre szerették volna felhívni a figyelmet azzal az akcióval, amely a könyvhét alkalmából Balatonfüreden zajlott.

virag2.PNG

Az olvasás fontosságát meglehetősen furcsa módon reklámozták a városban. Játszóterek homokozóiba hajtottak be egy Range Roverrel, melyből hangoskönyvek szóltak, aki eltalálta, hogy melyik mese szól az autóból, azt olvasni és látnivalóval is megjutalmazták. A könyvek mellé  egy belépőjegyet is kaptak gyerekek arra a Picasso kiállításra, amely éppen Balatonfüreden zajlik.  A jármű érdekessége, hogy azokkal a motívumokkal díszítették fel, amelyek a füredi Picasso kiállításon is láthatók.

A játszótereken a szülők figyelmét felhívták azokra a kutatási eredményekre is, amelyek szerint: Világszerte fenyeget a másodlagos analfabétizmus, ami azt jelenti, hogy a gyenge olvasási-írási készségek emberek százmillióit zárják ki a munkavégzésből, ügyeik önálló intézéséből, a világ megértéséből. Egyes oktatáskutatók arra figyelmeztetnek, hogy funkcionális analfabéták másodrendű állampolgárokká válhatnak. „Ők lehetnek  azok, akiket kizárólag a reklámok és a képregények néhány szavas buborék szövegei kötik össze az írástudók világával. Az olvasás az egyik legfontosabb védekezési stratégia mindenféle - bennünket érő - manipulációs kísérlettel szemben„- írja  az akció közleménye szakértői véleményekre hivatkozva.

Az adatokkal a kampány kitalálói nem  riogatni szerették volna a játszóterek vendégeit, inkább csak arra szerették volna rávenni a szülőket, hogy nyaralásra is vigyenek magukkal  egy kis olvasni valót. Szerettessék meg az olvasást gyerekeikkel, hiszen ez a készség lesz az egyik legfontosabb az iskolai évek alatt, ezek eredménye pedig a munkavállalás esélyeiket is befolyásolhatják majd.

A szervezők elmondták azt is, nem véletlenül egy több mint  tízmillió forintos Range Roverrel hajtottak be a játszóterekre. Minden gyerek álma egy jó autó. A legtöbb gyerek szobája tele van sportkocsikkal, terepjárókkal, traktorokkal. Ugyanakkor a gyerekeknek meg kell tanulniuk azt is, hogy mindez gyerekkori álom maradhat, ha az embernek nincs jó munkája. A jó munka előfeltétele pedig a tanulás, amely olvasás és szorgalom nélkül nem igazán kecsegtet jól fizető állás, biztos megélhetés és jó autók reményével.  

Füreden egyébként az autó mellett is volt bőven látnivaló a héten. Itt hat napon át ünnepelték a könyvhetet. A hatnapos eseményen könyvbemutatók, jazz koncertek, borkóstolók kaptak helyet a Balaton-parti utcákban. Közönségtalálkozókon, rendhagyó irodalomórákon, beszélgetéseken kívül gyerekműsorok várták az odalátogatókat. A programokon találkozni lehetett többek között Jordán Tamással,Bergmann Ernővel, Bereményi Gézával,Grecsó Krisztiánnal és Kollár-Klemencz LászlóvalA könyvhét díszvendége Lator László Kossuth-díjas magyar költő, műfordító, irodalomtörténész volt. 

Szólj hozzá

Balatonfüred Range Rover Éskovács