2016. jan 08.

15.000 receptet osztottak szét

írta: dreamtravel
15.000 receptet osztottak szét

tchibo.PNG

Karácsony után is szükség van a segítségre! Egy akció keretén belül arra próbálnak rávilágítani, milyen könnyű megfagyni a hátrányos helyzetű kistelepüléseken az időseknek, ha valaki nem segít felvágni a tűzifát. A katasztrófavédelem, a Magyar Vöröskereszt szakembereit,  a Mikulásgyár önkénteseit is arra kérték, mutassák be  a gyerekeknek és szüleiknek, milyen nehéz munka tűzifa felvágása. Ha valakinek nincs módja tűzifát vágni, szervezhet saját jótékonysági akciót is. Sütemények eladásából például bárki vásárolhat adomány-tűzifát. Ehhez 15 ezer receptet osztottak szét Budapest, Debrecen, Győr, Pécs és Kecskemét lakói között.

Évente közel háromszázan fagynak meg. A szociológiai vizsgálatok azt mutatják, ilyenkor nem az utcán lakók a legveszélyeztetettebbek. Őket többnyire ellátják a szociális- és segélyszervezetek, ha nagy a hideg. Legnagyobb veszélyben azok az elesettek vannak, akik saját otthonukban "láthatatlanok" a segítő kezek számára.

A közelmúltban 15 ezer receptet osztottak szét, hogy mindenki maga tudjon jótékonysági akciót szervezni saját lakóközösségében. A receptek alapján bárki elkészítheti azt a süteményt, amelyet a szomszédoknak "értékesítve" segíthetik az utcában, a társasházban lakó időseket.

Már októberben meg kezdte munkáját a  Jótékonysági Sütigyár elnevezésű akció, amely még a hideg beállta előtt arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a kisebb településeken sok az olyan magányos nyugdíjas, akik veszélybe kerülhetnek, ha jön a nagyobb fagy. Statisztikák szerint: évente mintegy háromszázan fagynak meg, többnyire saját lakásukban. Az idős magányos betegek a leginkább veszélyeztetettek.

Decemberben, a Mikulásgyárban tartottak bemutatót arról, milyen nehéz lehet felvágni a tűzifát azoknak, akik idősek és betegek. Arra próbálták rávenni a Mikulásgyárba érkezőket, nézzenek körül a szomszédban, ha kell, akkor segítsenek, akár tűzifát is vágni  a rászoruló idősebbeknek. A figyelemfelhívó akció keretében süteményeket is árultak  több településen. Budapest mellett, Sárváron és Balatonfüreden és Bükfürdőn is megjelent a karitatív akció.

Mint a szervezők elmondták, az akciót három évvel ezelőtt szervezték meg az Unilever Magyarország Kft. támogatásával. Idén a Tchibo Budapest Kft. is csatlakozott az akciókhoz. A bevásárlóközpontokban található Tchibo üzletekben, a karácsonyi készülődéshez, a sütéshez, főzéshez kapcsolódó termékek árából támogatta a karitatív akciót  a cég. Emellett az üzletekben, Budapest, Debrecen, Győr, Pécs és Kecskemét lakói között 15 ezer receptet is szétosztottak.

A jótékonysági akció szervezői elmondták, azért is örülnek a Tchibo támogatásának, mert a receptek alapján, az ott megvásárolt eszközökkel bárki maga is indíthat hasonló jótékonysági akciót. A figyelemfelhívó akció szervezői tudják, nem oldják meg minden rászoruló problémáját néhány süteménnyel. Ugyanakkor azt remélik, hogy rá tudják venni a lakóközösségeket, hogy néha kopogjanak be szomszédaikhoz, akik ha idősek és betegek, akkor esély van arra, hogy magatehetetlenségük miatt megfagynak saját lakásukban.

Szólj hozzá

tchibo sütigyar éskovács